Miesten metsästysvaatteet

Metsästysvaatteita miettiessä ajatus jumittuu varsin usein itse pukuun, joka on toki tärkeä osa onnistunutta jahtia. Retkitukulla kuitenkin väitämme, että briljantin jahtipäivän perusta valetaan jo sukka- sekä kerrastovalintojen myötä ja viimeistellään kunnon kengillä hatulla ja muilla asusteilla. Kaiken tämän löydät laajasta valikoimastamme.

Paras jahtivaate on se tarkoituksenmukaisin

Turhan usein törmää kuvitelmiin, että kallein vaate on aina paras. Puhumattakaan luuloista, joissa laittamalla tarpeeksi pinkkaa pöydälle voi ostaa metsästysvaatteiden viisasten kiven, joka toimii liikkuvassa jahdissa, passipyynnissä, karhunkaadossa tai hiipimispyynnissä. Ihan näin yksioikoisia eivät nämäkään asiat ole.

Paras vaate on nimittäin sopivin eli tarkoituksenmukaisin vaate. Onnistunut metsästysreissu alkaakin sääolojen ja jahtimuodon kuormittavuuden arvioinnilla. Syyssateiden aikaan kannattaa esimerkiksi panostaa metsästysasun vedenpitävyyteen ja -hylkivyyteen erityisesti silloin, jos tarkoitus ei ole rehkiä kieli vyön alla. Nimittäin kalleinkaan kalvopuku ei lämmitä silloin, kun liikettä on runsaasti ja syke nousee. Tai oikeastaan se lämmittää hiukan liikaakin, jolloin metsästäjää ei kastele sade vaan oma hiki. Jos tiedossa on haastavia maastoja tai rankkaa rehkimistä, ovat kalvottomat puvut konkarin valinta. Tällöin ilma virtaa tehokkaasti kankaan läpi, eikä jahtireissu mene saunomiseksi. Sateen varalle kannattaa tällöin varautua sadeviitoin tai -takein.

Metsästysasu kalvolla vai ilman?

Kalvovaatteet ovat aivan uskomaton keksintö, mutta rajansa niilläkin ihmeillä, joihin ne kykenevät. Alkukauden lämpimillä ilmoilla, raskaassa maastossa ja pitkillä taipaleilla lämmin tulee lähestulkoon varmasti sanottiin kalvon hengittävyydestä mitä hyvänsä. Tärkeintä onkin siis selvittää itselleen, kuinka paljon ja kuinka raskasta liikuntaa on luvassa, miten suuri on kastumisen todennäköisyys ja minkälaisia lämpötiloja on odotettavissa. Jos tiedossa on lämmintä, runsasta liikettä ja poutaa, kannattaa luottaa kalvottomiin ja hengittäviin vaatteisiin. Tällöin yllättäviä kastumisia vastaan voi varautua vaikka erillisin sadevaattein ja vahaamalla tai kyllästämällä vaatteensa paremmin vettä hylkiviksi. Viileillä ilmoilla, passipyynnissä tai epävakaissa sääoloissa kalvovaatteet ovat sen sijaan osuvin vaihtoehto.

Kalvoissakin on eroja: Gore-Tex on kiistatta tämän alan pioneeri ja tunnetuin tekijä, jonka vedenpitävyys- ja hengittävyysominaisuudet ovat tinkimättömät. Tämä näkyy väistämättä aina myös hinnassa, ja valmistajan Gore-Tex-vaatteet ovat väistämättä aina hintavampia kuin sen omilla kalvoilla varustetut vaatemallit. Valmistajien omat kalvot, kuten Chevalierin Chevalite ja Alaskan APS, ovat kuitenkin kirineet välimatkaa tiukasti kiinni viime vuosien aikana, ja niidenkin tekniset ominaisuudet ovat jo vähintäänkin kiitettävät.

Tämä sivusto käyttää evästeitä.Hyväksyn